_ Altele

 

Economia exagerata duce la contractia economica. Refuzarea anumitor cheltuieli pentru a obtine un profit mai mare distribuibil pentru o masa mica de oameni, duce la un flux mai mic de bani catre o masa mai mare de oameni si implicit reducerea posibilitatii de formare a cererii de produse sau servicii.

Alergarea dupa profit, si repartizarea acestuia catre putini, 2-3 oameni, in locul lansarii unor cheltuieli care ar duce la angajarea unei mase mai mari de oameni in munca si totodata la obtinerea de venituri pentru mai multi, duce la scaderea cererii de anumite produse, pentru care ar putea exista cerere daca acele cheltuieli ar fi facute si implicit banii in economie sa se afle in posesia unui numar mai mare de oameni.

Cererea de produse si servicii duce la lansarea economiei, existind cerere, vadul comercial va avea valoarea mai mare, proiectele vor deveni mai atractive si implicit finantarea va fi mai usor de obtinut, existind valoare viitoare. Cresterea cererii se poate face prin distribuirea de masa monetara in economie, nu distribuire artificiala prin introducerea de moneda fara acoperire, ci prin alocarea masei monetare din circulatie de la cei putini la cei multi pentru care va fi necesare de acoperire.

Reducerea tendintei de economisire pentru obtinerea de profil distribuibil catre putini, si lansarea de cheltuieli, duce la cresterea necesarului de munca, de acoperire a fortei de munca, reducerea somajului, duce la distribuirea banilor catre mai multi, persoane care vor putea initia cheltuieli si implicit impulsiona mediul economic prin cresterea cererii de produse si servicii.

Cit timp tendinta de economisire, de reducere a cheltuielilor este nestavilita, acest fenomen duce la contractie economica. Cererea scade, caci acei 2-3 fericiti cistigatori ai economisirii, ai profitului obtinut prin reducerea exagerata a cheltuielilor, nu pot suplini cererea de produse si servicii care o poate manifesta o multime de oameni, diferenta de cerere este contractia economiei. Pe de alta parte, lipsa surselor materiale la o masa mai mare de oameni, duce si la reducerea starii de fericire a acestora, la cresterea infractionalitatii, la imbolvarea morala, la reconsiderarea posibilitatii de a avea si creste mai multi copii, ducind in timp la imbatrinirea populatiei.

Un fapt observat este ca cei care deja au, si care sunt beneficiarii profiturilor, cei putini, au tendinta de a muta banii in alta tara, prin cheltuirea lor in alte locatii pentru bunuri si servicii, fapt ce conduce tot la scaderea cererii posibile si viitoare din tara de origine, adica tot la contractie economica in tara de origine.

Pe de alta parte, ceva in plus la cei care deja au nu le creste sentimentul de fericire, iar avaritia exagerata duce si la degradarea valorilor morale ale persoanelor in cauza.

Pe cind avansarea de cheltuieli in economie, ce ar ajunge ca flux de bani catre o masa mai mare de oameni, ar duce la cresterea sentimentului de bucurare, la imbunatatirea starilor sufletesti si morale, conducind si la jovialitatea cu care se indeplinesc functii, in societate, la locul de munca sau familie.

Concluzie, evitarea avansarii unor cheltuieli, si economisirea acerba duce la contractie economica.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Nicolae Ene
  dec. 23, 2010 @ 18:57:25

  Nu cred ca un sistem economic, sau unul legislativ, poate rezolva problemele negative cu care ne confruntam. Oricat de perfecte ar fi aceste sisteme, vor exista destui oameni oportunisti care sa se foloseasca de anumite prevederi in interes propriu.
  Dumnezeu ne-a lasat pe acest pamant posibilitatea sa traim toti fericiti, resursele materiale ar fi suficiente pentru toti daca ar fi folosite cu discernamant. Dar aproape orice lucru are si parti bune si parti rele. (de exemplu un cutit se poate folosi pentru confectionat ceva sau pentru a ucide).

  Descoperirile stiintifice nu sunt ceva neaparat negativ, cred ca Dumnezeu ne-a lasat posibilitatea sa aflam aceste taine si sa le folosim pentru binele umanitatii, cu multumire catre Dumnezeu ca ne-a ingaduit sa le descoperim. Dar raul prin oamenii lui perverteste tot ce este bun si astfel un lucru folositor devine nefolositor, distructiv chiar.
  O, daca am folosi numai partile bune! …. Atunci am putea sa traim toti fericiti.

  Cu toate astea, data fiind dependenta tot mai mare de resursele materiale si de medicina moderna, cred ca mergem intr-o directie gresita. Intoarcerea catre paradisul pierdut ar fi dimpotriva dependenta cat mai mica de resursele materiale si vindecarile, sa fie facute cat mai mult prin rugaciune, asa cum vedem la multi sfinti.

  Daca privesc in jurul meu, vad mai multa fericire la oamenii simpli care au foarte putine lucruri; ma refer la cei care au simplitatea credintei adica sunt multumiti cu cele ce au (1 Tim 6, 6-10), nu la cei care ravnesc sa aiba ce au cei bogati, dar nu pot avea si astfel sunt tot timpul nemultumiti. Acesti oameni care au simplitatea credintei au si o moralitate mai mare decat cei care au bunastare. In privinta natalitatii lucrurile mi se par evidente, la oamenii care au putine lucruri materiale, indiferent daca au sau nu moralitate si credinta, natalitatea este mai mare, pe cand la cei care au bunastare e mica. (vezi si la nivel mondial natalitatea e mare in tarile sarace pe cand in tarile dezvoltate e mica). In general se justifica scaderea natalitatii datorita lipsei de bani, dar se pare ca bunastarea aduce dupa sine scaderea natalitatii.

  Bunastarea este data in principal de dezvoltarea tehnologica prin descoperirile stiintifice, si asta n-ar fi ceva rau in sine daca nu s-ar baza si pe un genocid. Genocidul a sute de milioane de prunci pe cale a se naste.

  Acestea sunt doar cateva lucruri pe care le constat, privind in jurul meu.

  Răspunde

 2. Daniela-Iulia
  dec. 23, 2010 @ 19:24:26

  Avutia materiala nu este rau in sine, daca este folosita bine, si nu ajunge de robeste (orbeste) sufletul, daca este folosita bine, ajunge sa fie izvor de bucurie personala mai mare, caci bucurie mai mare iti este posibilitatea de a oferi bucurie, insa daca robeste sufletul, daca il ingreuiaza in egoism si orbire, atuncea este rau folosita.
  Bunastare, in sensul de a avea multe, de a avea un trai bun, de a avea o stare bune, insa daca aceasta nu aduce bucurie ci incrincenare si egoism si avaritie, nu mai aduce stare buna.
  Oamenii avari, egoisti, robiti materialului, nu au disponibilitatea sufleteasca sa se sacrifice, sa isi sacrifice din ale lor pentru copii, pentru a avea copiii, atitia citi le-au lasat Dumnezeu.
  Intr-o societate in care nivelul de trai este mai scazut, in care nivelul avaritiei este mai redus, in care lipirea sufletului de material mai scazuta, oamenii au alte valori, valoreaza minunea de a avea copii, valoreaza timpul, si multumirea si bunastarea sufletului, si legatura, dialogul cu Dumnezeu.
  Insa, intr-o societate, in care nivelul avaritiei este mare, in care egoismul este mare, indiferent de bunastarea materiala, valorile sunt degradate, sufletul, cu cresterea lui, cu bunatatile lui, este lasat deoparte, iubirea isi pierde valoarea ei adevarata devenind o replica a iubirii de materie, copiii nu mai au valoarea de minune a lui Dumnezeu, multumirea nu mai exista, acea societate devine bolnava.
  Ridicarea unei societati bolnave este iesirea din criza morala si din criza valorilor, iesire din criza care trebuie sa o faca fiecare in parte cu sine, cu cei de aproape ai lor, pentru a pune valorile pe fagasul lor adevarat, pentru a nu mai spune raului ca este, si uritului ca e frumos, si desfinrarii ca e normalitate. Valorile adevarate de nu ajung sa fie recunoscute ca atare de fiecare in parte, de nu va iesi fiecare in parte din criza valorilor moral-crestine, atunci societatea ca suma a indivizilor va continua sa isi adinceasca boala si crizele vor fi mai puternice si mai greu de controlat, caci criza nu e materiala ci e criza valorilor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: